
Bytt ut gamle takspotter til LED
Kampanjer


Utfasing av lysstoffrør
Aktuelt


LED - smart for miljø og økonomi
Aktuelt

Har du nok lys i boligen din?
Aktuelt

Er du opplyst om belysning?
Aktuelt

Nytt bad med trendy lysspeil
Aktuelt
God belysning hjemme er mer enn pene lamper. Sesongen 2024/2025 byr på spennende trender der funksjon og design er tydelig koblet. Når du lager plan for valg av lys eller skal pusse opp, må du ta hensyn til flere ting samtidig. Våre eksperter deler sine beste tips og råd til hvordan du gjør dette.
En av de mest fremtredende trendene nå er utnyttelsen av naturlig lys. Store vinduer og glasspartier gir rikelig med dagslys. Slipp dagslyset inn! Kombineres naturlig lys med lette gardiner eller persienner som kan justeres etter behov, har du et godt utgangspunkt for en lys og trivelig atmosfære.
Bildet viser hvordan romhøyden understrekes ved LED-striper gjemt bak himlingslister i taket. Stå- og bordlampene gir lys i flere retninger og i ulike horisontale lag av rommet. I sum gir dette en fin og balansert stemningsbelysning. Et par downlights i taket støtter opp om generelt lys ned i rommet og forsterker innslippet av dagslys. Over bordet henger en designerlampe. Denne er et blikkfang – og pynter opp både med og uten lys. Sammen med fargevalg på møbler og vegger, gir en slik gjennomtenkt løsning et delikat og enhetlig inntrykk.
Lysekspert Sondre Michelsen, Etektor AS
LED-belysning dominerer og er et smart valg med lav energibruk, godt lys, dimmefunksjoner og lang levetid. Integrerte LED-løsninger under overskap i kjøkkenet, sokkelbelysning og innfelt LED-belysning langs taklistene, skaper en moderne og ren look. Slike løsninger gir et jevnt og behagelig lys uten synlige lyskilder. Skal du pusse opp, men ikke gjøre større endringer i tak og vegger, er LED-striper et supert tips for å gi rommet et løft.
I dette kjøkkenet er det lagt dimbare LED-lister både i kjøkkensokkelen og langs taket. LED-striper i alle rommets tre høyde-lag gir et stilig inntrykk og takhøyden forsterkes. LED-striper under overskapene gir godt arbeidslys, i sokkelen framheves det fine gulvet og er samtidig nyttig om du må innom kjøkkenet på natten uten å ville våkne helt opp. Over øyen er det montert 2 pendler som bidrar til å ramme inn kjøkkenet og binder det sammen med resten av den åpne løsningen.
Lysekspert Sondre Michelsen, Etektor AS
Smarte systemer for belysning kan styres både med brytere, apper eller stemmebruk. Det er enkelt å justere lysstyrke og fargetemperatur slik du ønsker. På dagtid skal kanskje stuebordet brukes til hjemmekontor og lekselesing. På kveldstid er det fint å dimme ned lyset for å bidra til lun stemning og innekos (dim-to-warm-funksjoner).
Har du eldre lamper og skal bytte til LED-stifter eller -pærer, må du kanskje skifte lampenes drivere for at de skal fungere ordentlig. Gamle trafoer for halogenlys passer ikke nødvendigvis til effekt og strømstyrke for LED-lys. Lampe og dimmebryter må alltid passe sammen for å fungere optimalt og sikre at lampen har lang levetid, ellers kan lampen etter hvert begynne å blinke eller slutte helt å virke. Dette kan en elektriker hjelpe deg med.
Stig Hovland, prosjektleder og lysekspert i BEA
Minimalisme står fremdeles sterkt og preger belysningsdesignet også framover. Slanke, enkle lamper i nøytrale farger som svart, hvit og metalliske nyanser, skaper stilrene uttrykk. Pendellamper med klare linjer og geometriske former er populære valg. Skal du ha stilen fullt ut, kan du toppe det hele med LED-striper. Særlig på kjøkkenet kan LED-striper ha god funksjon og sikrer deg godt arbeidslys.
I dette kjøkkenet er LED-striper også montert inne i selve kjøkkeninnredningen. I tillegg er det satt inn små, enkle spotlights i taket langs innredningen. Dette gir generell belysning i kjøkkensonen og understreker høyden i rommet. Sammen med dekorative pendler med arbeidslys til kjøkkenøyen, får kjøkkenet et rent og innbydende preg.
Lysekspert Sondre Michelsen, Etektor AS