Aktuelt
En av de mest fremtredende trendene nå er utnyttelsen av naturlig lys. Store vinduer og glasspartier gir rikelig med dagslys. Slipp dagslyset inn! Kombineres naturlig lys med lette gardiner eller persienner som kan justeres etter behov, har du et godt utgangspunkt for en lys og trivelig atmosfære.
Bildet viser hvordan romhøyden understrekes ved LED-striper gjemt bak himlingslister i taket. Stå- og bordlampene gir lys i flere retninger og i ulike horisontale lag av rommet. I sum gir dette en fin og balansert stemningsbelysning. Et par downlights i taket støtter opp om generelt lys ned i rommet og forsterker innslippet av dagslys. Over bordet henger en designerlampe. Denne er et blikkfang – og pynter opp både med og uten lys. Sammen med fargevalg på møbler og vegger, gir en slik gjennomtenkt løsning et delikat og enhetlig inntrykk. Lysekspert Sondre Michelsen, Etektor AS
LED-belysning dominerer og er et smart valg med lav energibruk, godt lys, dimmefunksjoner og lang levetid. Integrerte LED-løsninger under overskap i kjøkkenet, sokkelbelysning og innfelt LED-belysning langs taklistene, skaper en moderne og ren look. Slike løsninger gir et jevnt og behagelig lys uten synlige lyskilder. Skal du pusse opp, men ikke gjøre større endringer i tak og vegger, er LED-striper et supert tips for å gi rommet et løft.
I dette kjøkkenet er det lagt dimbare LED-lister både i kjøkkensokkelen og langs taket. LED-striper i alle rommets tre høyde-lag gir et stilig inntrykk og takhøyden forsterkes. LED-striper under overskapene gir godt arbeidslys, i sokkelen framheves det fine gulvet og er samtidig nyttig om du må innom kjøkkenet på natten uten å ville våkne helt opp. Over øyen er det montert 2 pendler som bidrar til å ramme inn kjøkkenet og binder det sammen med resten av den åpne løsningen. Lysekspert Sondre Michelsen, Etektor AS
Smarte systemer for belysning kan styres både med brytere, apper eller stemmebruk. Det er enkelt å justere lysstyrke og fargetemperatur slik du ønsker. På dagtid skal kanskje stuebordet brukes til hjemmekontor og lekselesing. På kveldstid er det fint å dimme ned lyset for å bidra til lun stemning og innekos (dim-to-warm-funksjoner).
Har du eldre lamper og skal bytte til LED-stifter eller -pærer, må du kanskje skifte lampenes drivere for at de skal fungere ordentlig. Gamle trafoer for halogenlys passer ikke nødvendigvis til effekt og strømstyrke for LED-lys. Lampe og dimmebryter må alltid passe sammen for å fungere optimalt og sikre at lampen har lang levetid, ellers kan lampen etter hvert begynne å blinke eller slutte helt å virke. Dette kan en elektriker hjelpe deg med. Stig Hovland, prosjektleder og lysekspert i BEA
Minimalisme står fremdeles sterkt og preger belysningsdesignet også framover. Slanke, enkle lamper i nøytrale farger som svart, hvit og metalliske nyanser, skaper stilrene uttrykk. Pendellamper med klare linjer og geometriske former er populære valg. Skal du ha stilen fullt ut, kan du toppe det hele med LED-striper. Særlig på kjøkkenet kan LED-striper ha god funksjon og sikrer deg godt arbeidslys.
I dette kjøkkenet er LED-striper også montert inne i selve kjøkkeninnredningen. I tillegg er det satt inn små, enkle spotlights i taket langs innredningen. Dette gir generell belysning i kjøkkensonen og understreker høyden i rommet. Sammen med dekorative pendler med arbeidslys til kjøkkenøyen, får kjøkkenet et rent og innbydende preg. Lysekspert Sondre Michelsen, Etektor AS
Det er en voksende trend at lamper også er kunstverk og blikkfang i hjemmet. Statement-pendler, skulpturelle vegglamper, gulvlamper og spesielle bordlamper gir unike uttrykk. Dette er lamper som kombinerer funksjon med kunst. Designerlamper kan være kostbare, men det er også mye spennende å finne i bruktmarkedet.
Stig Hovland har vært prosjektleder for mange rehabiliteringer og nye boliger. Han anbefaler å lage en lysplan der du tegner opp rommene og tenker gjennom et par ting før du velger belysning:
Først bør du bestemme hvordan rommet skal brukes og møbleres. Del gjerne rommet inn i et par horisontale lys-lag. Det er fint at ikke all belysning er i taket og rett ned. Tenk gjennom hvordan du kan kombinere omgivelseslys (generell belysning og dagslys), arbeidslys (f.eks. over kjøkkenbenken) og stemningslys (dekorativ belysning). Bestem deg for om det er noe spesielt du ønsker å framheve, f.eks. takhøyde eller bilder du skal henge opp. Vær obs på at valg av belysning påvirker opplevelsen av farger på både tak og vegger, men også interiøret. Stig Hovland, prosjektleder og lysekspert i BEA
Stig minner om at du også må sjekke farge på belysningen og sjekke antall Kelvin (K)*. -Bruk varmere lys (2700K-3000K) i oppholdsrom for en koselig atmosfære. I rom der du trenger arbeidslys, kan kaldere lys (3000K-4000K) være nyttig, er hans råd.
En lysplan kan eksempelvis se slik ut:
Det kan være en god investering å diskutere endelig plan med en elektriker eller fagperson som har kompetanse på belysning. Da får du også lagt inn uttak for lamper og stikkontakter på de mest gunstige stedene.
Vi ser at det kan være lett å bomme på lampekjøp og kanskje tenke for mye på selve lampedesignet. Det er viktig også å sjekke spredning og farge på lyset (måles i Kelvin*). I tillegg er det lurt å velge lamper du kan dimme. Stig Hovland, prosjektleder og lysekspert i BEA. Stig Hovland, prosjektleder og lysekspert i BEA
Det kommende året byr på innovative belysningstrender som kombinerer teknologi, design og funksjonalitet. Sjekk hva som fins av ulike produkter og løsninger som passer din stil og dine behov. Ved å tenke helhetlig og integrere flere lyskilder, lager du en gjennomtenkt belysningsplan for hjemmet ditt. Da er sjansen stor for at du blir godt fornøyd med sluttresultatet.
Trenger du flere tips, bør du diskutere løsning med en fagperson. Så får du gjort ting rett første gangen!
Kontakt oss gjerne for en lysprat:
*K=Kelvin. Det er viktig å være oppmerksom på fargetemperatur når du kjøper LED-pærer og -stifter. Les mer her
Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.