Aktuelt
Når downlights/spotter først slo an på interiørmarkedet, var halogen det vanlige valget. Siden slutten av 90-tallet er det montert halogenspotter i de fleste norske hjem.
Halogen er ikke lenger det beste valget for takspotter/takbelysning. Med forbedringer i LED-teknologien er det nå mange gode grunner for å bytte til lysdioder.
De gamle halogenspottene bruker opp mot 4 ganger mer strøm enn LED-spottene for å gi like mye synlig lys. Den høye energibruken skyldesat lyset produseres ved å varme opp en wolfram-tråd til veldig høy temperatur, slik som i en tradisjonell glødelampe. Gassen reagerer med tråden på en måte som forhindrer at den brenner av, og derfor muliggjør høyere temperaturer og sterkere, hvitere lys.
I halogenspottene går derfor 90 % - 95 % av strømmen går til varme, og kun 5 - 10 % av strømmen blir til synlig lys. I en lysdiode går hele 80 % av strømmen direkte til synlig lys.
En familie som ble intervjuet av Din Side sparte 8 000 kroner på den årlige strømregningen. Familien hadde 90 lyspunkter, men selv for mindre hus/leiligheter kan det spare tusenlapper. I tillegg spares kroner på sjeldnere innkjøp av lyspærer.
Hvis du noen gang har prøvd å skifte en halogen-spot kort tid etter den aktivt var i bruk, vet du akkurat hvor varme de kan bli.
Dette er ikke bare et problem i forhold til strømsparing. Med overflatetemperaturer så høye som 250 grader kan halogenspoter lett bidra til økt brannfare i huset.
Hvis downlights ikke er installert riktig, kan den høye temperaturen skade/antenne maling eller andre ting som er i direkte kontakt eller nær spotene.
Vanlige LED-spoter holder seg under 100 grader, og har dermed sterkt redusert risiko.
Halogenpærer har levetid på rundt 2,000 timer. Det kan høres ut som mye, men selv ved gjennomsnittlig bruk (3-5 timer om dagen) vil du gjerne måtte bytte ut pærene minst en gang i året.
Sammenlign dette med LED-pærer som generelt sett har en levetid på 20,000 timer. Ved samme forbruk vil du måtte bytte pærer hvert 18 år.
I tillegg er lampene mer pålitelige siden de ikke har en sårbar glødetråd. Så flytting/installering skader sjelden LED spoter. Dette gjør at lampene i de aller fleste tilfeller lyser jevnt ut den anslåtte levetiden, i motsetning til halogen og glødelamper.
Du har kanskje lagt merke til at det fins veldig lite gamle glødepærer i butikker nå til dags. Dette er på grunn av en endring i regelverket i EU som skjedde i 2012.
I tillegg har EU kommet med forbud mot import og produksjon av halogenpærer fra og med 1. September 2018, slik at når lageret til din lokale jernvarebutikk går tomt, så vil det bli vanskelig å få tak i nye pærer.
Dette forbudet kom nettopp fordi halogen er en veldig ineffektiv teknologi der store deler av strømmen blir oppslukt i varme, istedenfor lys produksjon, og at pærene har kort levetid.
Folk flest forbinder kanskje LED med veldig skarpt blått/hvitt lys, for eksempel fra lommelykter eller hodelykter.
Med utvikling i teknologien kan man nå få LED spotter som gir like varmt og mykt lys som halogen lamper og spotter.
Våre kunder opplever ofte at de får bedre belysning etter å ha skiftet til LED, enn de hadde med halogen.
Med enkelte installasjoner kan det være så enkelt at man bare må bytte ut pærene. Men et vanlig problem er at minimumsbelastningen til transformatoren kan være for høy til LED-pærene. Da må den byttes ut.
Dette kan være et vanskelig arbeid, spesielt for takbelysning der ledninger og transformator er installert i taket.
Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.