Aktuelt

Brannvernuka - har du kontroll på det elektriske? 4 sjekker du kan gjøre selv.

19/09/2023 12:00 AM
hero

Nå går vi inn i den årstiden der antall branner i Norge øker. Før du "fyrer i gang" elektrisk oppvarming og annet strømkrevende utstyr, er det lurt å ta en sjekk på det elektriske anlegget. Elektrotekniker Martin Nordvik er spesialisert el-kontrollør i BEA og gir deg tips om hva du kan gjøre selv.

Denne uka er det den årlige brannvernuka i Norge. Nå går vi inn i den årstiden der antall boligbranner øker.

Vi som er elektrikere kjenner på ekstra ansvar for å minne om at det elektriske anlegget må være i orden. Strøm brukes på andre måter enn før. Både slitasje og belastning i ledninger og koblinger er mye større enn tidligere. Martin Nordvik er erfaren elektrotekniker og gir deg tips til 4 enkle sjekker du kan gjøre selv.

Sjekkliste du kan gjøre selv

  • Test at jordfeilbryteren i sikringsskapet virker. Slå den av og vent litt før du vipper den opp igjen. Med mer regn og torden i sikte, er det viktig at jordfeilbryteren ikke «henger fast».
  • Undersøk om det svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet ditt. Dette kan indikere at ledninger og koblinger er gamle eller har for liten kapasitet i forhold til belastningen du påfører. (Vær bevisst på å ikke bruke mye effektkrevende utstyr samtidig).
  • Har du fremdeles gamle skrusikringer? Stram disse til for å sikre god kontakt og sjekk at alt er ok.
  • Se etter om det svimerker i støpsler, kontakter, lamper eller annet elektrisk utstyr.
Vi opplever utrykninger til hus der eierne ikke har sjekket om det elektriske anlegget bør oppgraderes når nytt energikrevende utstyr tas i bruk. Alle eldre hjem med moderne elektriske apparat som f.eks. induksjonsovner, varmepumper og elbilladere, bør avklare om hovedinntaket og det elektriske anlegget er riktig dimensjonert og i god stand. -Martin Nordvik, elektrotekniker BEA

Slik ser det ut når det "smeller" i sikringsskapet

Slik ser det ut når det «smeller» i sikringsskapet og strømmen går. Den svarte sotfargen gir klar beskjed om at det har vært varmgang.

Når sikringen tas ut av skapet, ses det enda tydeligere at noe har gått galt. Lading av elbil i kombinasjon med samtidig bruk av annet effektkrevende utstyr, ble for mye for hovedsikringen i huset der disse bildene er tatt. Ved oppgradering av sikringsskap, er det alltid lurt også å sjekke det elektriske anlegget forøvrig, dvs. koblinger og ledninger som er skjulte i tak og vegger.

Fremdeles skrusikringer?

Gamle skrusikringer tåler mer enn nye automatsikringer før de «slår ut». Både varmepumper, induksjonstopper, vaskemaskiner, støvsugere og elbilladere drar mye strøm. Dersom infrastrukturen inne i huset og sikringsskapet ikke er tilpasset byggets strømbruk, er det fare for overbelastning og varmgang.

De fleste gamle sikringsskapene har heller ikke overspenningsvern. Dette er smart å ha om du frykter lyn og torden.

Her er en gammel skrusikring forsøkt skiftet etter varmgang. At det meste er utgått på dato, vises ved at toppen på sikringen satt fast og pulveret inne i sikringen ligger igjen. Definitivt på tide å tenke modernisering av sikringskapet til automatsikringer og å få på plass overspenningsvern!

Er du usikker på det elektriske anlegget i huset ditt, bør en elektriker se over og evt. gjennomføre en grundig el-kontroll. Da får du utarbeidet tilstandsrapport og liste med evt. anbefaling til oppgraderinger.

Tags:
Sikkerhet
Oppvarming og gulvvarme
Elbillader

Flere artikler


Kontakt oss

Vi er den punktlige elektrikeren som utfører oppdrag for både private og bedrifter i hele Bergensområdet.